Scrisoarea fondatorilorCand am vazut pentru prima oara copii cu autism, am fost foarte surprins. Erau foarte frumosi! Toti! Daca nu as fi stiut ca sunt intr-un centru pentru copii cu nevoi speciale, as fi zis ca sunt intr-un loc magic, plin de jucarii si multi copii foarte frumosi. Apoi am vazut o mamica, o mamica care isi incepea o noua zi, o noua lupta. O mamica care dupa 7 ani de la nasterea copilului ei, cu o seara inainte auzise pentru prima oara de la baiatul ei „MAMA”. Si am vazut ochii ei plini de speranta, de fericire si recunostinta pentru acei profesionisti care au facut posibil acest lucru. Radia de fericire! Si asta cu ajutorul terapiei ABA. Atunci mi-am zis ca este punctul in care cariera mea va lua o alta directie. Si asa am ajuns student BCBA. Alaturi de sotia mea, Melania Andrei, psiholog si logoped am pus bazele Centrului Autism Step By Step.


Florin-Bogdan Andrei & Melania-Otilia Andrei


Misiunea noastraMisiunea noastră este de a răspunde celor mai urgente nevoi ale comunității copiilor diagnosticati cu TSA, oferind ajutor real și speranță, astfel încât toți cei afectați să își poată atinge potențialul maxim, să ducă vieți independente, implinite și pline de satisfactii.  Asociatia Spune Da Vietii se angajează să înțeleagă autismul dintr-o perspectivă științifică, să sporească oportunitățile și serviciile și să educe publicul despre autism. În îndeplinirea misiunii sale, Asociatia Spune Da Vietii dezvoltă programe de îngrijire, politici, advocacy și educație.


Echipa noastraSTEVEN RICHARDSON

Coordonatorul echipei de terapeuti, Consultant BCBA

Steven Richardson este un consultant american în analiză comportamentală aplicată, cu experienţă de peste 20 ani în lucrul cu copiii cu TSA. Steven are colaborări cu numeroase școli din întreaga lume, în SUA, China, Bahrain, Franța, Africa de Sud și Filipine având proiecte care au cuprins atât studii și programe pentru formatori, dar și ��nființarea de școli speciale pentru copiii cu nevoi speciale. Din 2010, Steven lucrează și cu asociațiile din România care se ocupă de copiii cu autism, fiind coordonatorul mai multor programe de formare desfășurate peste tot în țară.MELANIA ANDREI

Psiholog, Terapeut ABA, Logoped

Cu o experiență îndelungată în domeniul consilierii vocaționale și dezvoltării personale la adolescenți și tineri, Melania Andrei este psiholog, cu drept de libera practică în psihologie clinică și domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cu specializări în terapia ABA și logopedie și consiliere psihologică.În calitate de președinte al Asociației Spune DA Vietii și coordonator al Centrului Autism Step By Step, Melania își propune dezvoltarea abilităţilor copiilor cu diferite deficienţe sau probleme de învăţare pentru a-i putea integra în societate și alături de ceilalţi copii în şcolile publice. Mai mult, Melania oferă suport și părinților acestor copii, prin crearea unui cadru pentru dobândirea abilităților/ capacităților/ atitudinilor parentale. De asemenea, alături de ceilalți specialiști ai centrului, urmărește prevenirea şi combaterea barierelor de atitudine prin informarea părinţilor, dar și a elevilor și cadrelor didactice cu privire la educaţia incluzivă şi incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi şi/sau CES.BOGDAN ANDREI

RBT, BCBA in FormareLILIANA MOCANU

Asistent Social


Implica-teOferă o șansă la normalitate copiilor cu nevoi speciale și ajută familiile care nu pot susține financiar costurile terapiei. Cu sprijinul tău, putem să ajutăm mai mulți copii aflați în situații speciale!

Data limită pentru depunere: 25 mai 2021.


Ajută și tu:

- redirecționează gratuit 3.5% din impozitul pe venit, dacă ești persoană fizică. Descarca formularul aici.

- redirecționează gratuit 20% din impozitul pe profit și fii sponsorul nostru, dacă ești persoană juridică. Completează formularul de aici.

- achiziționează produse create de voluntarii noștri pentru a susține cauza noastră, dacă vrei să ne ajuți. Vezi produsele din shop aici.


Formularul de redirecționare a impozitului pe venit pentru persoane fizice - cel de 3.5%, poate fi depus până la data de 25 mai 2021 și poți trimite formularul prin mai multe metode:

- la organul fiscal de care aparți, direct la registratură sau prin poștă, conform adresei din cartea de identitate (lista cu adrese)

- prin serviciul online ANAF Spatiul Privat Virtual, dacă ai semnătură electronică


Poți dona online prin serviciul de internet banking sau online banking:

Banca Transilvania: RO83BTRLRONCRT0517954301

CUI: 41747411 – Asociația SPUNE DA VIEȚII


ValoriLa Asociatia Spune Da Vietii credem cu adevarat ca recuperarea este posibila si ne dezvoltam programele avand in vedere acest lucru.

Programele centrului, sunt adaptate nevoilor specifice ale indivizilor de la varste foarte mici si pana la varsta adulta. Aceste programe ii ajuta pe copii sa comunice , sa dezvolte prietenii si sa duca vieti fericite si sanatoase. Centrul ofera asistenta pentru intreaga familie si implementeaza strategii pentru a diminua comportamentele provocatoare si pentru a preda abilitatile necesare unei vieti cat mai independente.

Niciunul dintre aceste programe care schimba viata nu ar fi ceea ce sunt astazi fara munca intregului personal: coordonatorul BCBA, instructorii RBT, psihologi, logopezi, asistenti sociali, profesori pentru invatamantul special. Cu ajutorul acestora, copiii sunt ajutati sa–si atinga potentialul maxim.


Principiile directoare care ne ghideaza activitateaToate tehnicile, metodele folosite au fundament stiintific, sunt coordonate si evaluate permanent de catre expertul BCBA.

Suportul familiilor are la baza cele mai bune practici și terapii bazate pe dovezi stiintifice.

Susținem necesitatea cercetării autismului.

Respectam regula cardinală a medicinei în ceea ce privește noile intervenții:

Dacă nu poţi să faci bine, mai întâi să nu faci rău.


Efect protector feminin: Cercetătorii găsesc indicii privind diferențele de sex în autism


Cercetătorii de la Yale au descoperit că autismul se poate dezvolta în diferite regiuni ale creierului la fete față de băieți, și că persoanele de sex feminin cu autism au un număr mai mare de mutații genetice decât băieții.


Citeste mai mult